Hazelnoten

Hazelnoten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Het zijn de noten van de hazelaar, met een dun, donkerbruin, houtachtig velletje, dat gewoonlijk voor het koken verwijderd wordt. Turkije is de grootste producent van hazelnoten, en ze worden voornamelijk in de provincies Giserun en Ordu gekweekt. De noten worden over het algemeen in de herfst geoogst.

Hazelnoten hebben een bolle, ronde vorm, en ze zijn 7 maanden na bestuiving klaar om geoogst te worden. Ze zitten boordevol proteïnen, enkelvoudig onverzadigde vetten, en een groot aantal belangrijke vitaminen, waaronder Vitamine E. Ze maken al meer dan 9.000 jaar deel uit van het menselijk dieet. Behalve als voedsel, werd de schil en de pasta al door de Romeinen gebruikt voor het bouwen van "lemen" bouwwerken. Ze smaken zoetig, en het zijn buitengewoon voedzame noten, geschikt voor veelzijdige toepassingen in de keuken, en medicinaal gebruik.

Behalve om ze zo uit het vuistje te eten, of gemalen tot een crème in andere producten (zoals Nutella), vind je ze ook terug in zoetigheden en likeur. De olie wordt ook voor medicinale doelen gebruikt, evenals voor aromatherapie, en als vochtinbrengende crème die de huid tegen uitdroging beschermd.