Pistaches

Wist je dat pistachenoten eigenlijk zaden zijn? Het is een veelgemaakte vergissing; dit soort kleine details worden namelijk vaak vergeten. Pistachenoten zijn eigenlijk culinaire noten en leden van de cashew familie met een hele oude oorsprong. Pistaches zijn al duizenden jaren een ware delicatesse in het Midden-Oosten. Archeologen in het hedendaagse Turkije hebben bewijs gevonden van menselijke consumptie die teruggaat tot 7000BC. De pistache was ooit trouwens een verboden noot. De legende gaat dat pistaches tot de exclusieve noten werden verklaard van de elite klasse van de koningin van Sheba. Inderdaad een koninklijke, culinaire noot.

Pistaches zijn woestijnplanten die floreren in droge weersomstandigheden. Sinds de dagen van de oude Zijderoute bestaat er een internationale handel in pistachenoten. De in Perzië gekweekte pistachenoten zijn altijd al gewaardeerd dan anderen vanwege hun unieke smaak en schillen in uitgesproken herfstkleuren die rijke, crème gekleurde noten bevatten. Dankzij de wereldwijde handel werd er ook uitgebreide productie opgestart in gebieden met minder ideale omstandigheden. De pistache is echter selectief in waar ze wel of niet floreert en daarom worden niet alle pistachenoten op dezelfde manier geproduceerd. Uitsluitend echte erfgoed pistaches, die langzaam worden gekweekt, soms wel decennia lang zoals in het hedendaagse Iran, worden tot de allerbeste pistaches gerekend. Wij letten op deze details en vertrouwen erop dat je onze superieure pistaches zal waarderen.