Het Verschil Tussen Slowjuicers En Blenders

Het drinken van verse sapjes is een van de simpelste manieren om jezelf te voorzien van genoeg voedingsstoffen en er een gezondere levensstijl op na te houden. Zulke sapjes bevatten genoeg vitamines; ze zijn rijk aan vezels en gewoonweg heerlijk. Voordat je naar een winkel rent om een blender te kopen, is het echter de moeite waard om te overwegen wat voor typen sapjes je het liefst heb – normale of zogenaamde “slow juices”.

Waarom maakt het uit?

Omdat verschillende sappen gemaakt worden met behulp van verschillende hulpmiddelen en technologieën. Om het apparaat te kopen dat geschikt is voor jou, zal je hier meer over moeten leren.

Hoe werken blenders en fast juicers?

Deze apparaten worden vaak centrifugejuicers genoemd, omdat ze een centrifugale kracht gebruiken om sap te creëren. Ze maken lekker snel sapjes, maar produceren veel hitte en zijn nogal luidruchtig tijdens het proces. Ze zijn geschikt om harde groentes en fruit (wortels, appels, radijsjes etc.) om te toveren tot sap, en vereisen weinig voorbereiding. Je hoeft je groente en fruit meestal niet eerst te snijden, omdat ze in hun geheel in zulke machines passen.

Toch produceren fast juicers en blenders minder sap en minder vezels dan slow juicers. Ook zijn ze niet effectief genoeg als je kruiden, besjes of groentes met veel bladeren wil toevoegen aan je sap: het is moeilijk om met deze machines sap te maken van kleine ingrediënten.

Hoe werken slow juicers?

Slow juicers worden ook wel “kauwmachines” genoemd. Ze malen en kauwen alle ingrediënten en zetten hier vervolgens druk op om er sap uit te winnen. Ze produceren tijdens het proces minder warmte en geluid en dit sap is ook rijk aan vezels. Ze hakken alle ingrediënten goed samen en zijn dus geschikt als je bessensap, groen sap van spinazie en andere gebladerde groentes etc. wil maken. Slow juices zijn ook langer houdbaar dan normale sapjes: ze kunnen tot 72 uur bewaard worden in de koelkast zonder hun smaak of voedingsstoffen te verliezen.

Ze heten echter niet voor niets “slow”: sap maken met behulp van deze machines vraagt om meer voorbereiding. Je moet grote stukken fruit en groente in stukken snijden, want de opening van de machine is vrij klein. Bovendien duurt het langer om sap te winnen met behulp van de kauwtechnologie.

Welke machine moet ik kiezen?

Alhoewel blenders (net als fast juicers) van slow juicers verschillen, betekent dat niet dat het ene apparaat sowieso beter is dan het andere. Dat hangt allemaal af van verschillende factoren, zoals:

- welke fruit en groente je lekker vindt;
- hoeveel tijd je kan besteden aan het maken van sap;
- of je je sap meteen wil opdrinken of een tijdje in de koelkast wil kunnen bewaren;
- hoe belangrijk je de hoeveelheid vezels vindt;
- of je geld wil besparen op het kopen van ingrediënten voor je sap.

Onthoud: zowel fast als slow juices zijn gezond en smakelijk. Als je echter een drukbezet persoon bent die het zich niet kan permitteren om veel tijd te besteden aan het maken van sap, is een blender misschien een betere optie voor jou. En als je iemand bent die graag sap maakt van kleine vruchten, gebladerde groente etc., is een slow juicer misschien een betere optie.

We wensen je veel succes met je keuze!