Quinoa 

Quinoa was een van de weinige voedingsbronnen voor boerenfamilies in het Andesgebergte. Deze pseudograssoort werd door de Inca's als heilig beschouwd en door de eeuwen heen bewaard. Tegenwoordig beschouwen we quinoa als een superfood en de grootste producenten zijn Peru, Bolivia en Ecuador.

Quinoa zaden kunnen snel worden gekookt en zijn glutenvrij. Ze smaken ietwat graan- en nootachtig, met een lekkere textuur die een perfecte vervanger is voor rijst of andere granen. Verschillende landrassen zorgen voor een regenboog aan kleuren. De meest veelzijdige soort is de witte quinoa met haar delicate smaak en luchtige textuur. Rode quinoa heeft een meer intense, nootachtige smaak, moet langer worden gekookt en is perfect voor salades. Zwarte, paarse, oranje en andere quinoa varianten hebben slechts subtiele smaakverschillen, maar ze zijn leuk om mee te koken.

Je kan quinoa koken en toevoegen aan smoothies, energierepen, quiches of je kan ze verwerken in een salade. Liefhebbers gebruiken ze zelfs als bindmiddel voor hamburgers, maar ook als vervanger voor paneermeel voor gepaneerd vlees of groenten. Online vind je een groot aanbod recepten met quinoa, zodat er voor ieder wat wils is.